Actueel reisadvies voor Thailand

Ben je van plan om door Thailand te gaan reizen, volg dan altijd het actueel reisadvies voor Thailand. Recente gebeurtenissen kunnen je reis soms behoorlijk beïnvloeden. In het actueel reisadvies voor Thailand lees je onder andere welke gebieden in Thailand onveilig zijn, waar reizigers alert op moeten zijn en naar welke gebieden reizen wordt afgeraden. De risico’s bestaan uit bijvoorbeeld natuurgeweld, criminaliteit en politieke onrust. Door voorafgaand en tijdens je reis het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken in de gaten te houden kan je vervelende situaties voorkomen.

De laatste ontwikkelingen in Thailand

Sinds 13 oktober 2016 is de sfeer in Thailand aanzienlijk veranderd en is het actueel reisadvies voor Thailand aangepast. Op deze dag overleed de koning van Thailand en is een jaar van rouw aangekondigd. Feestelijke activiteiten worden in deze periode ontmoedigd en sociale activiteiten worden beperkt. Op veel plaatsen mag geen harde muziek worden gedraaid om moeten bars en restaurants op tijd de deuren sluiten. De Tourism Authority of Thailand adviseert reizigers hun reis voort te zetten als gepland. Reizigers wordt geadviseerd om bepaalde aanbevelingen in acht te nemen.

Het is belangrijk om de beperkingen die door de autoriteiten aan het sociale leven worden opgelegd te respecteren. Je kan in grote problemen komen als je dat niet doet. Vermijd ook kritische uitspraken of discussies over het Koningshuis. Er geldt in Thailand een verbod op het beledigen van het Koningshuis. Dit wordt strikt gehandhaafd met zeer zware straffen tot gevolg.

Algemene veiligheidsrisico’s in Thailand

Het actueel reisadvies voor Thailand heeft ook betrekking op de algemene gang van zaken in Thailand. Onveilige situaties of handelingen in het dagelijkse leven kan je ook beter vermijden. Zo kom je op regelmatige basis demonstraties tegen door aanhangers van bepaalde politieke partijen en moet je ook erg voorzichtig zijn in het verkeer.

Demonstraties in Thailand

Vermijd demonstraties in Thailand. Veel demonstraties worden in Bangkok gehouden door aanhangers van bepaalde politieke partijen of personen. Regelmatig leiden deze demonstraties tot geweld. Heb je niks te zoeken bij een dergelijke demonstratie, blijf dan vooral uit de buurt. Wordt de demonstratie vlakbij je hotel gehouden, probeer dan in je hotel te blijven. Probeer het plaatselijk nieuws te volgen via de lokale media om op de hoogte te blijven van de situatie.

Slechte verkeersveiligheid in Thailand

Op jaarbasis vallen er duizenden dodelijke verkeersslachtoffers in Thailand. Het huren van een motor of scooter wordt daarom sterk afgeraden. In Thailand rijden ze aan de linkerkant van de weg. Aangezien veel westerse toeristen dit niet gewend zijn komen ook hier vaak ongelukken door. Vaak zijn de scooters onverzekerd en draai je zelf voor de kosten op. Sluit altijd een goede verzekering af voordat je op reis gaat. Ook brommertaxi’s of tuk tuks brengen de nodige veiligheidsrisico’s met zich mee. Ze zijn onveilig en er gebeuren regelmatig ongelukken mee.

Terrorisme in Thailand

In het zuiden van Thailand bevinden zich 4 provincies die streven naar onafhankelijkheid van Thailand. De bevolking is er overwegend moslim. Ze willen zich afsplitsen van Thailand en streven dit na door middel van aanslagen. In 2015 en 2016 hebben zich diverse aanslagen voorgedaan waarbij explosieven zijn gebruikt. In 2015 vonden aanslagen plaats in Bangkok en op het eiland Koh Samui. Op 11, 12 en 14 augustus 2016 vonden meerdere explosies plaats in Hua Hin, Surat Thani, Phang Nga, Trang en Phuket. Bij deze incidenten zijn doden en gewonden gevallen. Eerder, op 17 en 18 augustus 2015, vonden in het centrum van Bangkok bomaanslagen plaats waarbij ook slachtoffers zijn gevallen. Bij deze aanslagen zijn doden en gewonden gevallen. Er is een kans op nieuwe incidenten in deze en andere gebieden van Thailand.

Het wordt aangeraden alert te zijn en adviezen van lokale autoriteiten op te volgen. Er zijn grotere veiligheidsrisico’s op plaatsen waar veel mensen bijeenkomen. Deze kunnen een doelwit zijn voor een aanslag. In sommige toerismebestemmingen is sprake van een verhoogde aanwezigheid van veiligheidspersoneel.

Onveilige gebieden in Thailand

Er zijn 4 regio’s of gebieden in Thailand die je beter kunt vermijden. Reizen is er niet veilig omdat er wordt gevochten of omdat de situatie er dreigend is. Reis er alleen heen indien dat echt noodzakelijk is. De vier onveilige gebieden in Thailand zijn:

  • De 4 zuidelijke provincies van Thailand: Yale, Narathiwat, Pattani, Songkhla;
  • Het grensgebied met Cambodja in de provincie Sisaket;
  • Het grensgebied met Cambodja in de provincie Surin;
  • De noordelijke en noordwestelijke Thaise grens met Myanmar.

Aanslagen in zuidelijke provincies

Sinds 2004 zijn er in de 4 zuidelijke provincies regelmatig aanslagen. Het gaat om bomaanslagen, brandstichtingen en moordaanslagen op bestuurders van het land. Steeds vaker zijn ook burgers het slachtoffer. Sinds 2011 neemt het aantal aanslagen toe. Er vallen bijna dagelijks (dodelijke) slachtoffers. Sinds 2004 zijn er al meer dan 7.000 mensen omgekomen. Een klein deel van deze mensen komt uit het buitenland. Indien u toch reist in deze provincies, vermijd dan de trein.

Gevechten in het grensgebied van Sisaket

In het grensgebied Sisaket in de gelijknamige Thaise provincie zijn Thailand en Cambodja het niet over de grenzen eens rondom de tempel Preah Vihear. Er is kans op gevechten tussen het Thaise en het Cambodjaanse leger. Begin 2011 braken gevechten uit tussen beide legers. Daarbij kwamen militairen en burgers om het leven. De situatie blijft gespannen.

Gevechten in het grensgebied van Surin

In mei 2011 waren er ook gevechten in Surin, rondom 2 tempels in deze provincie. Aan Thaise en Cambodjaanse kant vielen hierbij doden. Ook hier blijft de situatie gespannen.

Gevechten langs de grens met Myanmar

Vermijd de noordelijke en noordwestelijke Thaise grens met Myanmar. Langs deze grens kan het onrustig zijn omdat het Birmese leger en gewapende etnische groepen in het gebied soms met elkaar vechten. Indien er gevechten gaande zijn kan je de grens niet passeren en worden de grenzen tussen beide landen gesloten.

Gezondheid in Thailand

Als je Thailand gaat bezoeken moet je rekening houden met een aantal dingen. Er liggen altijd kleine gevaren op de loer in tropische landen. Een klein wondje kan uitlopen tot grote infectie en ook het onbeschermd bezoeken van bepaalde risicogebieden kan enorme gevolgen hebben. Informeer daarom altijd eerst bij je huisarts of de ggd voor je op reis gaat. Ze kunnen je goed informeren en zijn op de hoogte van de actuele gang van zaken en het actueel reisadvies voor Thailand. Als je moet worden opgenomen in het ziekenhuis in Thailand kan dat flink duur zijn. Je zorgverzekering dekt alleen kosten conform het Nederlandse prijsniveau. De rest moet je zelf aanvullen. Sluit daarom altijd een goede reisverzekering af voordat je op reis gaat. Tasmanverzekeringen heeft een speciaal reisverzekering voor backpackers.

Luchtvervuiling in Thailand

In de meeste grote steden is de lucht ernstig vervuild. Heb je een longziekte, heb je snel last van je luchtwegen of reis je met jonge kinderen, raadpleeg dan voorafgaand aan je reis naar Thailand je arts. Vooral Bangkok is een stad die erg vervuild is. Vooral het verkeer heeft hier een grote bijdrage aan. Als je in en tuk tuk zit zal je dat snel merken. Ook in steden als Chiang Mai, Nonthaburi, Nakhon Ratchasima en Hat Yai komt luchtvervuiling voor. Een overzicht vind je via www.aqicn.org

Malaria in Thailand

Op de vraag of malaria in Thailand voorkomt kan je in de regel nee antwoorden. Toch zijn er enkele grensgebieden bij Laos, Myanmar en Cambodja waar de kans op het oplopen van malaria aanwezig is. Wel is de kans zeer gering. Kom je niet in deze gebieden, dan hoef je geen malariapillen te slikken.

Zikavirus in Thailand

In Thailand komt het zikavirus voor. Het zikavirus in Thailand kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door de zogenaamde gelekoortsmug. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Ga eerst langs je arts voor informatie als je van plan bent om zwanger te worden of al zwanger bent. Volg het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Meer informatie over het zikavirus vindt u op de websites van het RIVM, het LCR en de WHO.

Natuurgeweld in Thailand

In het regenseizoen van mei tot en met september kunnen in Thailand plotseling zware stormen voorkomen. In die periode, maar soms ook erbuiten, kunnen ook ernstige overstromingen voorkomen. De elektriciteit kan opeens uitvallen. Dan werkt de telefoon en het internet niet meer. Ook zijn er soms transportproblemen. Wil je tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en het actueel reisadvies voor Thailand van MinBuZi.

Meer actueel reisadvies voor Thailand

Ben je op zoek naar nog meer actueel reisadvies voor Thailand? Met de handige app van het ministerie van buitenlandse zaken blijf je altijd op de hoogte van de actuele situatie in Thailand. Vergeet hem dus niet te downloaden!