Vervoer in Cambodja

Door Cambodja reizen is vrij makkelijk. Hoewel er verschillende middelen van vervoer in Cambodja zijn zal je het overgrote deel van je reis per bus reizen. Het is veruit de makkelijkste manier om je te verplaatsen en ook de goedkoopste. Uiteraard zijn er andere vervoermiddelen te gebruiken zoals de trein of boot. Ook kan je een binnenlandse vlucht boeken op een beperkt aantal trajecten.

Bussen in Cambodja

Veruit de snelste en goedkoopste manier van vervoer is per bus. Bussen in Cambodja rijden tussen de grotere steden zoals Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville, Battambang, Koh Kong, Kampong Cham, Kratie, Kampot en Kep. De bussen in Cambodja zijn over het algemeen in goede staat. Er zit meestal airco in en een video met TV waarop nagesynchroniseerde Thaise of Chinese films worden afgespeeld of waarop harde Cambodjaanse Karaoke te zien is. Voor een buskaartje in Cambodja moet je ongeveer rekenen op een bedrag van $1,50 per uur dat je reist. Zo kost de vijf uur durende busrit van Phnom Penh naar Sihanoukville je ongeveer $7.

Vrijwel elke verbinding brengt je langs Phnom Penh dat centraal in Cambodja ligt. Je moet altijd dwars door de stad heen omdat er geen snelwegen om Phnom Penh heen zijn. Vaak sta je daarom vast in drukke verkeer in en rondom Phnom Penh. Het verkeer rondom andere steden is aanzienlijk rustiger. Alleen in Siem Reap kan je ook nog wel eens wat vertraging oplopen maar die is lang niet zo groot als in Phnom Penh.

Op het busstation kan je buskaartjes voor de bus in Cambodja kopen. De grotere steden hebben loketten. Vaak kan je ook via je hotel of guesthouse je buskaartje regelen. Ook je tuk tuk chauffeur regelt dit graag voor je aangezien hij er een kleine commissie aan over houdt. Je betaald niks extra’s en hij kan het extraatje goed gebruiken.

Je kan je buskaartje tegenwoordig ook online boeken. Zo ben je gegarandeerd van een plek in de bus. Op sommige trajecten kan het erg druk zijn dus een aantal dagen (of minimaal één dag) vooruit boeken is zeker aan te raden. Zeker als je een strak reisschema hebt. Onder andere onderstaande busverbindingen kan je online boeken.

Treinen in Cambodja

Tijdens de periode dat Cambodja een Franse kolonie was hebben de Fransen een spoorweg aangelegd in Cambodja. Het enkelvoudige spoor liep van Sihanoukville aan de kust via Kampot, Kep en Takeo naar de hoofdstad Phnom Penh. Vanaf Phnom Penh liep het spoor naar Battambang door, zo’n 50 kilometer van de grens met Thailand. In de periode na de Cambodjaanse onafhankelijkheid raakte het spoor in verval. Ook tijdens de aanwezigheid van de Rode Khmer werd het spoor niet meer gebruikt.

Na de val van de Rode Khmer werd het spoor weer nieuw leven in geblazen, het deel vanaf Sihanoukville naar Phnom Penh althans. Nadat de Rode Khmer de jungle in was gejaagd hebben ze nog een passagierstrein bij Kampot overvallen en enkele mensen vermoord. Later werd ook dit deel van het spoor niet meer gebruikt. Het spoor in Cambodja dat bij Battambang ligt werd jarenlang als toeristische attractie gebruikt. Locals gebruikte het spoor om de zogenaamde bamboetrein (babmoo train) over te laten rijden, een stuk gevlochten bamboe dat over 2 assen op het spoor werd gelegd en waaraan een motor met aandrijfriem werd gemonteerd. Ongeveer 10 mensen konden zo met de bamboetrein over het spoor reizen tot ze een tegenligger tegenkwamen op het enkelzijdige spoor. Dan werd gekeken wie het meest personen vervoerde, de andere bamboetrein moest vervolgens aan de kant.

Sinds 9 april 2016 rijdt er weer een trein over het spoor tussen Sihanoukville en Phnom Penh. Het spoor is gerenoveerd en er zijn nieuwe treinen aangekocht. De rit van 240 kilometer duurt ongeveer 8 uur en kost $7 per enkele reis. Geduld is geboden want de trein gaat gemiddeld 30 kilometer per uur. Treinkaartje kan je op het treinstation van Phnom Penh en van Sihanoukville kopen. De trein stopt onderweg in Kampot, Kep en Takeo. Het is een leuke manier van vervoer in Cambodja om een keer mee te maken.

Het spoor tussen Phnom Penh en Battambang zal volgens planning voor begin 2017 klaar zijn. Op latere termijn zal het spoor verlengd worden naar Aranyaprathet aan de Thaise grens zodat het Thaise spoornetwerk met het Cambodjaanse spoornetwerk verbonden is. Ook zijn er plannen om een spoor aan te leggen van Ho Chi Minh stad in Vietnam naar Phnom Penh. Dit zal nog minimaal tot 2022 duren.

Boten in Cambodja

Het is ook mogelijk om per boot of ferry te reizen in Cambodja. In het ene geval is het noodzakelijk om per ferry te reizen en in het andere geval is het een erg mooie ervaring maar niet per se noodzakelijk omdat je bijvoorbeeld ook per bus kunt reizen.

Noodzaak
Wil je naar één van de prachtige Cambodjaanse eilanden reizen, dan is het logischer wijs nodig om per ferry te reizen. Vanaf Sihanoukville kan je bijvoorbeeld per ferry naar de eilanden Koh Rong en Koh Rond Samloen. Je kunt kiezen uit de duurdere snelle ferry of de langzamere maar goedkopere ferry. De snelle ferry kost je ongeveer drie keer meer maar is ook drie keer sneller. Beide ferrys zijn een veilig en betrouwbaar.

Mooie tocht
De meeste boottochten in Cambodja zijn er mooi en alleen daarom al aan te raden. Zo kan je vanuit Chau Doc in Vietnam per boot stroomopwaarts over de Mekong rivier naar Phnom Penh reizen. Dit is een erg mooie reis waarbij je prachtige natuur zien en leuke dorpjes aan de oevers.

Ook de route van Battambang naar Siem Reap is prachtig. Deze brengt je over de Sangker rivier naar het grote Tonle Sap meer, het grootste meer van Zuidoost Azie. Onderweg kom je door drijvende dorpen met krokodillenkwekerijen, drijvende tempels en drijvende kerkjes. De tocht duurt in het droge seizoen tweemaal zo lang als in het regenseizoen omdat de boot dan slechter door de meanderende rivier kan komen. Krijg je de kans, dan moet je deze tocht zeker gaan maken. Het is absoluut één van de hoogtepunten van je reis door Cambodja. De boten zijn comfortabel en het is een aangename manier van vervoer in Cambodja.

De route van Phnom Penh naar Siem Reap (of v.v.) is ook leuk maar wel stukken minder spectaculair als de tocht van Battambang naar Siem Reap.

Kaartjes voor boottochten koop je vrij eenvoudig bij de pier of via je hotel of guesthouse.

Meer weten over vervoer in Cambodja?