Geld in Cambodja

Geld in Cambodja komt voor in twee valuta. Hoewel de Khmer Riel (KHR) de officiële munteenheid van Cambodja is, is het in veel gevallen ook mogelijk om met de Amerikaanse Dollar (US Dollar) te betalen. Beide valuta worden als wettig betaalmiddel gezien en worden geaccepteerd door de meeste restaurants, hotels musea, bij Angkor Wat en andere bezienswaardigheden. Als je geld pint in Cambodja kan je soms zelfs kiezen voor Khmer Riel of US dollars. De coupures van de Khmer Riel komen niet in grote waarden voor. Het is daarom vrij normaal en logisch om met US dollars te betalen. Een US dollar is op dit moment gelijk aan R4059.78.

Khmer Riel

De officiële Cambodjaanse munteenheid, de Khmer Riel, wordt eigenlijk gezien als wisselgeld. Als je kleine bedragen moet betalen zoals een ritje op een motor of een flesje water op de markt, dan betaal je normaal gesproken met Khmer Riel. Één Amerikaanse dollar staat gelijk aan ongeveer 4000 Khmer Riel ($1 = R4000). Je kan vrij eenvoudig rekenen aangezien $0,50 = R2000 en $0,25 = R1000. Voorheen was ongeveer R5000 gelijk aan 1 Euro. Recentelijk is de Euro sterk in waarde gedaald en ligt de waarde van 1 Euro ongeveer op R4500. Bij sommige pinautomaten in Cambodja kan je bij het pinnen kiezen uit Khmer Riel of US dollars. Bij de meeste automaten heb je die keuze niet en kan je alleen US dollars pinnen.

Geld in Cambodja kom je alleen tegen in de vorm van coupures (briefgeld).Zo kom je Khmer Riel briefgeld tegen in de waardes van 50, 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10000, 20000, 50000 en 100000 Riel. De briefjes van 200 kom je vrijwel niet meer tegen en ook die van 50 Riel (+/- €0,009) worden ook steeds zeldzamer.

Geld wisselen in Cambodja

Bij elke markt in Cambodja is het mogelijk om geld te wisselen. Je kan je gepinde US dollars op de markt of een van de vele geld wisselshops op straat omwisselen naar Khmer Riel. Vrijwel alle handelaars spreken redelijk goed Engels. Je noemt het bedrag dat je zou willen wisselen en ze tonen je op hun rekenmachine het bedrag in Khmer Riel dat je kunt ontvangen. Als je akkoord geeft nemen ze je geld aan en geven ze je een aantal stapeltjes met Khmer Riel. Vaak zijn dit R20.000 coupures ($5) of R10.000 coupures ($2,50). Als je aangeeft dat je liever R5000, R2000 of R1000 coupures hebt krijg je ze ook. Handig om kleine aankopen te doen.

Je kunt ook vaak Euro’s wisselen. Bij geldwissel shops in steden bij de grens kan je ook vaak Thai Baht, Lao Kip of Vietnam Dong wisselen. Dit vaak wel tegen redelijk ongunstige koers. Je kan beter je Thai Baht, Vietnamese Dong of Laotiaanse Kip aan de grens zelf wisselen omdat de koersen daar beter zijn door de grotere concurrentie van geldwissel shops.

Geld wisselen in cambodja
Geld pinnen in Cambodja

Pinnen in Cambodja

Je kan tegenwoordig in alle grote steden en ook de kleinere steden vrij eenvoudig pinnen in Cambodja. Steden als Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville barsten van de pinautomaten. Banken als ANZ-Royal, Canadia bank en Acleda bank zijn veel aanwezig en maken het mogelijk om te pinnen in Cambodja. Ook in de kleine steden als Kampot, Kep, Battambang (grote stad maar minder toeristisch), Koh Kong en Kampong Cham is het mogelijk om te pinnen. Beide internationale luchthavens in Cambodja beschikken ook over pinautomaten. Let er wel op dat de automaten niet altijd werken en dat niet alle pinpassen worden geaccepteerd. Neem daarom een creditcard mee. Met creditcards kan je overal pinnen (Visa en MasterCard Classic), je hotelrekening betalen, je diner in een restaurant betalen en ook contant geld opnemen in een bank. Ook zijn grotere aankopen die je met je creditcard doet gelijk verzekerd. Lees meer over creditcards!

Meer weten of geld in Cambodja?

Wil je meer weten over geld in Cambodja, dan kan je de website van de National Bank of Cambodia raadplegen. Je vindt hier onder andere de actuele wisselkoers een ook andere uitgebreide informatie over geld in Cambodja met betrekking tot de geschiedenis, waarde en coupures.